Хавиер Солана на обиколка в Близкия изток
Хавиер Солана на обиколка в Близкия изток / netinfo

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Хавиер Солана ще отпътува днес на тридневна обиколка в Близкия изток в опит за намиране на политическо решение на конфликта между Израел и Хизбула.

Първа спирка на Солана ще е Ливан, където тази вечер ще се срещне с премиера Фуад Синьора. Утре той ще посети Израел за разговори с министър-председателя Ехуд Олмерт, министъра на външните работи Ципи Ливни и министъра на отбраната Амир Перец. В неделя върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността ще бъде в палестинските територии, където ще разговаря с президента Махмуд Абас и главния преговарящ /в мирните преговори с Израел/ Саеб Еракат.

Това ще е третата обиколка на Солана в Близкия изток от началото на конфликта между Израел и Хизбула преди близо един месец, отбелязва Ройтерс. Той ще бъде в региона в момент, когато в Съвета за сигурност на ООН не може да бъде постигнато споразумение по резолюция за прекратяване на бойните действия и за разполагане в Южен Ливан на международни сили, които да стабилизират обстановката с помощта на ливанската армия.

Говорителят на Солана отбеляза, че Европейският съюз иска възможно най-бързо да се стигне до спиране на огъня и постигане на политическо споразумение, което да премахне причините за конфликта. Ливан настоява за незабавно прекратяване на

бойните действия и бързо изтегляне на израелската армия от неговата територия. Израел от своя страна заявява, че ще продължи офанзивата си, докато в Южен Ливан не бъдат разположени международни сили и ливанската армия.

Основните противоречия в Съвета за сигурност, които не позволяват резолюцията да бъде приета, са между Съединените щати, които подкрепят позицията на Израел, и Франция, която не иска мироопазващите части да бъдат изпратени в Ливан, преди да има прекратяване на огъня и политическо споразумение.

Следващата седмица в Близкия изток ще пристигне и друг високопоставен представител на Европейския съюз - Луи Мишел, европейският комисар за развитието и хуманитарната помощ. Той заяви, че е от жизнено значение помощите отново да могат да стигат до населението на Южен Ливан, което изпитва все по-остър недостиг на храни и лекарства.