Гърция изпрати армията в борбата с пожара в Атон
Гърция изпрати армията в борбата с пожара в Атон / Reuters

Гърция изпрати армията си да помага в гасенето на огромния горски пожар в полуостров Атон, който продължава вече четвърто денонощие, съобщи гръцкото министерство на отбраната, цитирано от БГНЕС.

За борбата с огъня армията е отделила 5 противопожарни самолета Бомбардие CL-415, 9 самолети Канадеър CL-215, два тежки военнотранспортни вертолета CH-47 Чинук. На Атон са изпратени и 290 войници и офицери, както и 20 пилоти от военната авиация. Министерството на отбраната е предоставило също 40 автомобили, влекачи, цистерни, булдозери и тежкотоварни камиони.

Огнеборците успяха да спрат огъня към Хилендарския манастир, където срещу пожара работят 200 гръцки огнеборци и 120 доброволци от противопожарната служба на Сърбия.

По рано през деня стана ясно, че България изпраща два екипа огнеборци, които да се включат в гасенето на пожара в Атон. Осем пожарникари с два специализирани автомобила ще помагат на гръцките огнеборци. Приоритетната им задача ще е защитата на българския Зографски манастир "Свети Георги".

Решението за отпътуването на екипите от регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Благоевград е взето след разговор с българския консул в Солун.

Пожарът избухна в сърцето на Атон на 8 август. В района се намират около 20 гръцки православни манастира. Те не са пряко заплашени от пламъците.