Гърция ще придобие от САЩ изтребители Ф 35
Гърция ще придобие от САЩ изтребители Ф 35 / IStock
Министерството на отбраната на Гърция продължава с усилването на военновъздушните сили с френски Rafale и американски изтребители F-35, както и безпилотни летателни апарати (БПЛА) и системи за защита от дронове, вероятно в рамките на 2021 година, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

В същото време поддържането и модернизирането на съществуващите системи напредва бързо, което ще облекчи тежестта за поддържане на баланса в Егейско и Източно Средиземноморие спрямо Турция.

Американският флот прави учения с Гърция заради Турция

Крайната цел е създаването на условия за трансформиране на гръцките ВВС в сила, ще бъде в състояние да поддържа значителен набор от операции в цялото Източно Средиземноморие. Ако тези планове се осъществят, балансът между гръцките и турските ВВС ще се промени след относително кратко време.

На практическо ниво гръцката авиация ще има достъп до оборудване и технологии от три различни държави, САЩ, Франция и Израел.

Според източници, запознати с въпроса, министърът на отбраната Никос Панайотопулос вече има готово предложение за САЩ за придобиване на шест изтребители от пето поколение F-35 с малко летателни часове, които дори могат да бъдат доставени до Гърция в рамките на 2021 година.

Стрелба на границата между Турция и Гърция

Атина ще осъществи плана за придобиване на още 18 нови самолета от този тип в кратък срок, така че гръцките ВВС ще се окажат с общо 24 F-35.

Що се отнася до доставките на френските самолети Rafale, въпросът се очаква да стигне в парламента през декември. Междувременно първите шест използвани самолета се очакват през първата половина на 2021 година.

В същото време 114-то бойно крило в Танагра, известно още като „гнездото“ на Mirage 2000, непрекъснато се надгражда, като броят на френските бойни самолети нараства бързо.

Източник: „Фокус“