Антониу Гутериш
Антониу Гутериш / Guliver/Getty Images
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства днес забележителната реакция на Китай във връзка с епидемията от новия коронавирус. Той призова да се избягва всякакво заклеймяване, което понякога може да съпътства такива ситуации, предаде Франс прес.

"Ясно е, че Китай полага огромни усилия, за да възпре болестта и да избегне нейното разпространяване. Мисля, че тези усилия са забележителни", заяви Гутериш в Адис Абеба, където е за срещата на върха на Африканския съюз, която ще се състои утре и в понеделник.

Вашингтон дава 100 милиона долара за борба с коронавируса

Днес ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че в понеделник или вторник екип на организацията, разследващ избухването на епидемията от коронавируса, ще отпътува за Китай, предаде Ройтерс.

Според последни данни новият коронавирус, появил се през декември в Китайския град Ухан, вече е заразил 34 800 души по света, предаде Асошиейтед прес. Само в Китай има 34 598 случая на зараза и 723 смъртни случая в резултат на заразата, допълва Ройтерс. В допълнение в Хонконг има 25 случая на зараза, а в Макао - 10 случая, посочва АП. Според справка, публикувана от агенцията, най-много случаи на зараза извън континентален Китай има в Япония - 90, включително 64 пътници на круизен кораб, който е под карантина в японското пристанище Йокохама.

Учителка от Румъния е със съмнение за коронавирус

Следват Сингапур - 33, Тайланд - 32, Южна Корея - 24, Тайван и Малайзия с 16, Австралия и Германия - 14, Виетнам - 13, САЩ - 12, като отделно един американски гражданин е починал в Китай. Франция има 11 случая на зараза. Следват ОАЕ с 11, Канада със 6, Филипините с 3 случая, включително и един приключил със смърт, Обединеното кралство, Индия и Италия са по 3 случая, Русия с 2 и Белгия, Непал, Шри Ланка, Швеция, Испания, Камбоджа и Финландия с 1.

Първият японец, заразил се с коронавируса, е напълно излекуван

Същевременно властите на Хонконг поставиха днес под карантина 161 души влезли от континентален Китай, предаде АП.

В Сингапур пък властите призоваха гражданите да запазят спокойствие заради вълната от паника, породена от коронавируса, довела до изпразване на рафтове на супермаркети. Кадри в социалните мрежи показват как хората се трупат в магазините, за да се запасяват с тоалетна хартия, консерви и инстантни макарони.
БТА