/ iStock/Getty Images
Гръцката православна църква (ГПЦ) обяви йогата за „абсолютно несъвместима“ с християнската вяра, съобщава британското издание The Times, цитирано от "Фокус".

Светият синод постанови, че практикуването на йога не е физическо упражнение, а „фундаментална част от индуистката религия“.

Според данните на Международната организация по йога около 300 милиона души по света практикуват йога, а милиони хора правят това, за да поддържат форма и да се освободят от стреса по време на изолация.

Популярна испанска актриса впечатлява с йога пози (ВИДЕО)

Както припомня изданието, Гръцката православна църква не издига глас за първи път срещу йогата. Миналата година Арголойският митрополит Нектарий проведе събитие, на което предупреди множеството срещу „опасностите“ от източната практика, като отбеляза: „Изповядваме се на Бога. Това е същото, което правят хората, докато правят йога“.

The Times пише, че и по-рано йогата е ставала обект на религиозни спорове, но въпросът дали тя е индуистка практика остава спорен. Йога позите наистина съдържат елементи от духовната практика, а комплексът асани „Поздрав към слънцето“ се отнася до ритуала за поздрав на индуисткия бог на слънцето. 

Бритни Спиърс впечатли с йога умения и оскъдно облекло

Въпреки това през 2015 г. съд в Калифорния, който разглежда случая дали йога е религиозна практика и дали тя може да бъде разрешена в училищата, постанови, че ако йога практикуващият не придава религиозно значение, то не се явява такова.
Фокус