Група сирийци вилня в посолството на Сирия в Берлин
Група сирийци вилня в посолството на Сирия в Берлин / снимка: Reuters, архив

Полицията на Берлин съобщи, че 20 души са проникнали със сила в посолството на Сирия в германската столица и са нанесли материални щети, предаде АП.

Всички мъже са били сирийци или от сирийски произход. Те унищожили мебелировка в сградата и изписали със спрей лозунги по външната стена. При напускането на посолството те са били задържани за кратко.

Германското външно министерство осъди инцидента. В изявление то каза, че германското правителство сериозно се отнася към отговорността си за гарантиране на сигурността на всички дипломатически сгради в страната. Представител на министерството е разговарял по телефона с посланика на Сирия и е изразил съжаление за станалото.

Германия многократно е критикувала режима на сирийския президент Башар Асад за кървавите репресии над започнали през март м.г. протестно движение и настоявa.

По-рано днес германският външен министър Гидо Вестервеле призова международната общност да постигне обща позиция за спиране на насилието и репресиите в Сирия, предаде АФП. „Призоваваме всички страни и членовете на Съвета за сигурност на ООН да използват конференцията за постигане на обща позиция срещу безредиците, насилието и репресиите в Сирия”, заяви Вестервеле в Мюнхен, където започна 48-ата Международна конференция по сигурността с участието на повече от 70 делегации с 350 членове от около 60 страни. Конференцията продължава до неделя.

„Всички тези, които още се колебаят, трябва да разберат, че това колебание вече не е търпимо за хората, които страдат от това насилие и тези репресии. Международната общност трябва да намери общ език”, заяви германският външен министър.

В Съвета за сигурност в Ню Йорк се водят преговори, в които западняците се стараят да убедят Русия да подкрепи проекторезолюция, в която се осъждат репресиите в Сирия. Вестервеле също така подчерта, че основният критерий при графика за изтеглянето на чуждестранните сили от Афганистан трябва да са условията на място, посочва БТА.

При откриването на конференцията германският министър на отбраната Томас де Мезиер изтъкна, че съюзниците в международната коалиция ще спазят договорения в Лисабон график. „Според него краят на изтеглянето е предвиден за края на 2014 г., не по-рано”, припомни той.

Ако има напредък в условията по сигурността, имаме пространство за маневриране. Важното е обаче условията по сигурността и напредъкът на място да са основният ни критерий, защото искаме да сме сигурни, че Афганистан няма отново да се превърне в убежище на световния тероризъм, подчерта Вестервеле.