30 души са в болница, от които трима с изгаряния, а останалите – с дихателни проблеми
Големият пожар, който започна във вторник следобед северно от гръцката столица Атина, продължава да се разпространява въпреки усилията на огнеборците. Огънят е подхранван от силни ветрове, които се очаква да отслабнат частично по-късно в сряда, съобщават гръцките медии.

 

Гърция пожари


Според сателитни наблюдения, оповестени от Атинската национална обсерватория и цитирани от „Катимерини“, димът от пожара достига на разстояние от 400 км от пожара в южна – югозападна посока. Поривите на вятъра тази сутрин са били до 113 км/ч.

Комисар Николов: Ситуацията в страната не е критична, но е рискова


Огънят причини много материални щети и вкара дузина хора в болница.
 

гасене на пожар в Гърция
БГНЕС


До момента в резултат на пожара са хоспитализирани трийсет души, от които трима с изгаряния, а останалите – с дихателни проблеми. От евакуираните около 600 души 50 са откарани в болници с превантивна цел, предимно обитатели на домове за възрастни хора и лица с увреждания.

По последни данни стотиците пожарникари, военнослужещи и доброволци са подпомагани от въздуха от 9 самолета и 10 хеликоптера.

Гърция пожари


Все още няма данни за размера на щетите в населени места, но гръцките медии разпространяват картини от горящи къщи в селища в община Пендели северно от Атина.
БТА