Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Google обяви, че ще инвестира повече от 10 милиарда долара в офиси и дата центрове в САЩ през 2020 г., включително в новия си кампус в Ню Йорк, както и проекти в 10 други щата, съобщи АФП.

Тази сума е в допълнение на 22-та милиарда долара, инвестирани от американския технически гигант в последните две години.

„Тези инвестиции ще създадат хиляди работни места - включително позиции в Google, работни места в строителството на дата центровете и съоръженията за възобновяема енергия и възможности за местния бизнес в околните градове и общности“, се казва в блог пост от Сундар Пичай, изпълнителен директор на компанията-майка на Google - „Alphabet”.

Google отправи специален поздрав за влюбените

Един от големите проекти ще бъде откриването на кампуса на площад Хъдсън в Ню Йорк, където Google има капацитет да удвои работната си сила до 2028 година. Инвестициите на Google са разпределени във всички региони на САЩ и ще включват разширени офиси в Питсбърг, Пенсилвания и Кеймбридж, Масачузетс.

Плановете също така предвиждат кампус на Google Cloud в Сиатъл, Вашингтон и около Сан Франциско и Лос Анджелис.

Google цитира проучване на Института за прогресивна политика, което показва, че компанията-майка „Alphabet“ е най-големият инвеститор в Съединените щати през миналата година.

„Alphabet“ отчете печалба през 2019 г. от 34 милиарда долара при 162 милиарда долара приходи и добави около 20 000 работни места, за да доведе общата си работна сила до 118 899 души в края на декември.

Пичай каза, че Google, който има присъствие в 26 щата, ще съсредоточи новите инвестиции върху 11: Колорадо, Джорджия, Масачузетс, Небраска, Ню Йорк, Оклахома, Охайо, Пенсилвания, Тексас, Вашингтон и Калифорния.
БГНЕС