В Турция отбелязват първата годишнина от неуспешния опит за преврат
В Турция отбелязват първата годишнина от неуспешния опит за преврат / БГНЕС
Стотици хиляди турски граждани отбелязват днес и тази нощ първата годишнина от неуспешния опит за преврат, последван от масови арести и уволнения и разделение в обществото, предаде Ройтерс.
 
Море от хора, развяващи национални флагове се събра в Истанбул, за да чуят речта на президента Реджеп Тайип Ердоган, в която той обеща да накаже враговете си и възхвали невъоръжените граждани, опълчили се миналата година срещу разбунтувалите се войници и танковете им.
 
ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ОТБЕЛЯЗВАНЕТО НА ГОДИШНИНАТА ОТ ОПИТА ЗА ПРЕВРАТ В ИСТАНБУЛ

"Те [враговете] не проявиха милост, когато насочиха пушките към моя народ", каза Ердоган и добави: "Какво имаше моят народ? Те имаха своите флагове - също както днес - и нещо още по-важно: Те имаха своята вяра".

Гьокче за опита за преврат в Турция преди година: Пуч, организиран от хунта

В Турция отбелязват първата годишнина от неуспешния опит за преврат
БГНЕС

"Никой, който предава този народ няма да остане ненаказан", заяви турският президент и отново обеща да възстанови смъртното наказание в Турция, ако парламентът приеме такъв закон.
 
Гюлен: Анкара да прекрати лова на вещици срещу последователите ми

Връщането на тази крайна наказателна мярка би означавало, че Турция няма да стане член на Европейския съюз, посочи Ройтерс. Агенцията припомни, че правозащитни организации и някои западни правителства твърдят, че Ердоган използва въведеното след опита за преврат извънредно положение, за да премахне опозиционни фигури, сред които правозащитници, прокюрдски политици и журналисти.
 

В Турция отбелязват първата годишнина от неуспешния опит за преврат
БГНЕС


10 юли: Огромен митинг в Турция "разби стената от страха" от Ердоган (СНИМКИ)

В речта си Ердоган заяви, че би желал арестуваните лидери на преврата да се изправят пред съда, облечени "в специални униформи също като в Гуантанамо". Думите му бяха по повод полемиката тази седмица, след като един от заподозрените превратаджии се яви в съдебната зала с тениска с надпис на английски "hero" (герой), допълни Франс прес.
БТА