Германското председателство на ЕС в подкрепа на медиците в Либия
Германското председателство на ЕС в подкрепа на медиците в Либия / БГНЕС

Германия, която пое председателството на Европейския съюз в началото на годината, се ангажира да работи за освобождаването на петте български медицински сестри, осъдени на смърт в Либия по обвинения в заразяване на стотици либийски деца със СПИН, предаде Ройтерс.

Германският канцлер Ангела Меркел приветства новите членове на ЕС България и Румъния. Случаят с българските медицински сестри тревожи както Берлин, така и Евросъюза като цяло.

Европейската комисия и германското председателство ще направят всичко възможно, за да повлияят на Либия да освободи сестрите, посочи Меркел на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу.

Барозу и членовете на Европейската комисия, сред които и комисар Меглена Кунева, обсъдиха на среща в Берлин с германското председателство целите му за следващите шест месеца. Барозу описа ситуацията със сестрите като "абсолютно несправедлива". Надяваме се, че либийските власти ще разберат колко важен е този въпрос за тяхното сътрудничество с Европа, допълни той.

Ройтерс припомня, че либийски съд осъди петте българки и палестинския лекар на смърт миналата година на един силно политизиран процес, който заплашва да нанесе удар по надеждите на Либия да подобри отношенията си със Запада след три десетилетия на изолация.

България осъжда смъртната присъда и иска международната общност да окаже натиск върху северноафриканската държава, отбелязва агенцията.