/ Guliver/Getty Images
Меркел ще убеждава Тръмп да освободи ЕС от търговски санкции
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна във Вашингтон късно снощи, в последен европейски опит да убеди Доналд Тръмп да освободи Европейския съюз от търговски санкции и да запази стратегическото споразумение за иранската ядрена програма, предаде АФП. Меркел ще се срещне с Тръмп днес в Овалния кабинет в Белия дом, а вечерта двамата ще дадат съвместна пресконференция.
 
Посещението на Меркел се осъществява веднага след визитата на френския президент Еманюел Макрон, който въпреки демонстрираната близост с американския лидер изглежда не постигна отстъпки по тези два основни въпроса.
 
Президентите на САЩ и Франция призоваха за ново споразумение с Иран

Германският канцлер обаче не си прави илюзии, особено за митата върху европейската стомана и алуминий. През март американският президент обяви, че въвежда мито от 25% върху вноса на стомана и от 10% за този на алуминий, обвинявайки търговските си партньори в нечестни практики. За ЕС беше направено изключение и той се ползваше с отсрочка до 1 май, в замяна на което от него бе поискано по-осезаемо отваряне на европейските пазари.
 

Ангела Меркел Доналд Тръмп
Guliver/Getty Images


Европейците вече казаха, че ще наложат ответни мерки срещу емблематични американски продукти. В отговор Тръмп заговори за други наказателни такси, главно срещу стратегическия автомобилен отрасъл на Германия, търговският дефицит с която отчайва обитателя на Белия дом. "Позицията на канцлерът е, че предпочитаме да преговаряме, но за това ще е нужно трайно освобождаване от мита", обясни висш германски правителствен представител, пожелал анонимност.
 
Тръмп подписа разпореждането за вносните мита за стоманата и алуминия

Другата цел на Меркел, подобно на Макрон, е да убеди американския президент, че по липса на алтернативно решение споразумението за иранската ядрена програма трябва да бъде запазено, иначе Техеран може да възобнови опитите да се сдобие с атомно оръжие. Тръмп изглежда се готви да денонсира договорения от предшественика му текст още преди крайния срок 12 май.
 

Ангела Меркел Доналд Тръмп
Guliver/Getty Images


Допълнително препятствие за Меркел са хладните й отношения с президента Тръмп. Срещата им на четири очи днес следобед се предвижда да продължи десетина минути - далеч от блясъка, запазен за френския президент.

Американски шеги за отношенията на Макрон и Тръмп: Цуни-гуни връзка (СНИМКИ)
 
Американският милиардер отправяше нападки срещу Германия и срещу самия канцлер и преди, и след избирането си за президент: за недостатъчните военни разходи, за приемането на голям брой бежанци мюсюлмани, за антиамериканската търговска политика. Берлин, безупречен съюзник от 70 години, често се оказваше в позицията на обвиняем.
 
Видимо уморена след среща на върха на Г-7 миналата година, радетелката на евроатлантизма Меркел каза, че времената, когато между европейци и американци преобладаваше доверие, "са на път да отминат".
 

Guliver/Getty Images


При предишното й посещение във Вашингтон станахме свидетели на странна сцена. Тръмп сякаш игнорираше призивите на фотографите да се ръкува с нея. Въпреки всичко миналата седмица Меркел заяви, че трансатлантическите отношения са съкровище, което тя иска да развива и за което да се грижи.
БТА