/ Gulliver/Getty Images
Президентът Доналд Тръмп подписа днес разпореждането за налагането на вносни мита от 25% за стоманата и 10% за алуминия, предадоха осведомителните агенции.
 
Новата мярка, която ще влезе в сила след 15 дни, няма да се отнася за Канада и Мексико. Преди Тръмп беше казвал, че промяната в тарифите за тези вносни метали ще обхваща всички страни.
 
На пресконференция при подписването на документа президентът окачестви дъмпинговия внос на стомана и алуминий като "нападение срещу нашата страна". По думите му вътрешното производство е въпрос на национална сигурност. "Ако не искате да плащате мита, докарайте заводите си в САЩ", препоръча президентът на вносителите.
 
Според предварителна информация от администрацията други държави ще могат да кандидатстват за изключение, тоест да не плащат тези мита. Но не са известни подробности как ще става това.
 
При подписването Тръмп обяви, че предлага облекчения на страните, които са "честни в търговията" със САЩ. Агенция Ройтерс отбеляза, че този жест цели да окаже натиск върху Канада и Мексико да направят отстъпки на преговорите за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), които са позамрели.
 
Тръмп поиска отстъпки и от държавите в ЕС, като се оплака, че те се отнасят нечестно спрямо американските автомобили и заплаши, че може да повиши митата за европейски коли.
БТА