меркел и тръмп
меркел и тръмп / БГНЕС
Германската канцлерка Ангела Меркел разкритикува президента на САЩ Доналд Тръмп за изказването му, че Северна Корея ще бъде подложена на "пълно унищожение" ако застраши САЩ или техни съюзници, предаде ТАСС.

Тръмп: САЩ ще унищожи напълно Северна Корея, ако не спре с ядрените провокации

"Не подкрепям такава заплаха. Смятаме каквото и да било военно решение за напълно неподходящо и наблягаме на дипломатическите усилия. За мен това са санкциите и тяхното изпълнение. Всичко друго по отношение на КНДР смятам за погрешно", каза Меркел в интервю за Дойче веле.

Тя заяви, че е изразила мнението си пред Тръмп в телефонен разговор преди речта му в ООН.

Меркел подчерта, че Германия е готова да даде своя принос в уреждането на кризата със Северна Корея. "Макар и в пространствено отношение този конфликт да е далеч от Германия, той засяга и нас. Затова аз и външният министър сме готови да поемем отговорността си по този въпрос", заяви тя.

Кибервойна и опит за убийството на Ким Чен-ун сред опциите на САЩ срещу Пхенян?

Меркел даде като пример за международно сътрудничество ядреното споразумение с Иран и подчерта, че го подкрепя.

"Това продължи много години, но в крайна сметка доведе до ограничаването на възможностите на Иран да създаде ядрено оръжие. Трябва да се движим по този път или по някой подобен, разбира се заедно със САЩ, Русия и Китай в случая на Северна Корея", каза тя.

 
БТА