Ангел Меркел и Олаф Шулц
Ангел Меркел и Олаф Шулц / БТА
Износът на оръжие от Германия достигна рекордно ниво през тази година, след като отиващото си правителство одобри в последния момент сделки на стойност милиарди евро, съобщи ДПА.

Бившето правителство одобри сделки на стойност почти 5 млрд. евро през последните девет дни от мандата си. По този начин общият износ на оръжия от Германия достигна рекордните 9,04 млрд. евро за годината, съобщи министерството на икономиката в отговор на депутатски въпрос.

Ангела Меркел ще пише автобиография

Египет е основният получател на германски оръжеен износ въпреки критиките за нарушаване на човешките права и участието му в конфликтите в Йемен и Либия.

Съгласно споразуменията, сключени в последния момент, Thyssenkrupp Marine Systems може да достави три фрегати MEKO A-200 EN на Египет; Diehl Defence е упълномощена да достави 16 системи за противовъздушна отбрана IRIS-T SLS/SLX на Египет; на ThyssenKrupp Marine Systems също така е разрешено да изнесе подводница тип 218 SG за Сингапур.

След изборите през септември коалицията между християндемократите и социалдемократите беше заменена от ново правителство по-рано този месец.

Подробности за сделките бяха съобщени само ден преди Олаф Шолц да бъде избран за канцлер, въпреки че тогава стойността на износа не беше известна.

Сега вече е ясно, че износът на оръжия за Египет възлиза на 4,34 млрд. евро, въпреки че правителството е действало само в качеството си на орган на изпълнителната власт, когато обикновено се избягват важни решения.

Сделките са сключени при бившия канцлер Ангела Меркел, когато Шолц беше вицеканцлер.
БТА