Германия разрешава неопределения пол в регистъра за ражданията
Германия разрешава неопределения пол в регистъра за ражданията / снимка: Gulliver/Getty Images

Германия ще стане първата европейска страна, признаваща неопределения пол, като позволи бебета, родени без ясни определящи пола белези, да може да бъдат вписвани в регистъра за ражданията без класификация „мъжки” или „женски” пол.

Новата наредба, която влиза в сила от 1 ноември, се дължи на изследване на германския Етичен съвет за интерсексуалността. В него се стига до заключението, че правата на интерсексуалните индивиди (с неопределени или смесени полови белези) да не бъдат подлагани на необратими медицински интервенции трябва да бъдат по-добре защитени.

По данни на германското правителство от 2007 г. най-малко 150 интерсексуални бебета се раждат всяка година в страната и между 8000 и 10 000 души имат сериозни отклонения от физическите определящи пола характеристики.

„Основна цел на новия правилник е да освободим родителите от натиска да трябва да вземат решение за пола на детето веднага след неговото раждане и по този начин да се съгласяват прекалено прибързано с медицински процедури за решаване на въпроса”, заяви говорител на германското вътрешно министерство.

Той допълни, че промяната не означава създаване на трети пол, тъй като графата, където се вписва „мъжки” или „женски” пол, остава празна, посочва БТА. Създаването на трети пол би усложнило германските закони за браковете и партньорствата. Австралия позволява на своите граждани да отбелязват пола си в паспорта с „Хикс” от 2011 г.