Германия отбелязва годишнината от издигането на Берлинската стена
Германия отбелязва годишнината от издигането на Берлинската стена / БГНЕС

В германската столица ще бъде отбелязана 52-ата годишнина от началото на строителството на Берлинската стена, която близо три десетилетия разделяше ГДР от Западен Берлин и стана един от символите на Студената война, предаде ИТАР-ТАСС.

По традиция на мемориала Берлинската стена на Бернауер щрасе ще бъдат поднесени венци. В мероприятията за отбелязване на годишнината ще участва кметът на Берлин Клаус Воверайт, посочва БТА. "Трябва да предаваме на потомците си паметта за събитията, породени от диктатурата. Всички ние носим отговорност това никога да не се повтори", каза вчера Воверайт.

Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне с ученици от берлинско училище и ще изнесе урок по история на тема Берлинската стена, разделянето на следвоенна Германия и обединението на ФРГ и ГДР.

Германия отбелязва годишнината от издигането на Берлинската стена
netinfo

Берлинската стена бе издигната през 1961 година по инициатива на ръководителя на ГДР Валтер Улбрихт на фона на масовото изтичане на работна сила и млади специалисти в Западна Германия. Първите заграждения от бодлива тел разделят Берлин през нощта на 12 срещу 13 август. Бетонната конструкция започва да се строи на 18 август. Стената става все по-непристъпна с времето, а към 1989 година вече е по-скоро погранична зона.

През 1987 година пред Бранденбургските врати паметна реч произнася президентът на САЩ Роналд Рейгън, в която призовава генералния секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов да свали Стената. След това през 1989 година, при перестройката в СССР, Унгария отваря границите си и от ГДР през унгарска територия за три дни избягват 15 000 източни германци, а Берлинската стена по същество губи смисъла си.

Нови правила, предвиждащи свободно движение на гражданите на ГДР, обявява на 9 ноември 1989 година членът на политбюро на ЦК на Германската единна социалистическа партия Гюнтер Шабовски. Стотици хиляди източни германци, ликувайки, се устремяват към контролно-пропусквателните пунктове на границата между Западен и Източен Берлин.

Данните за загиналите при опит да преминат в Западна Германия силно се разминават. Според информация на популярния сайт на Музея на Стената, разположен до бившия контролно-пропускателен пункт "Чарли" в Берлин, те са над хиляди.