/ iStock
Германската федерална прокуратура съобщи днес, че е повдигнала обвинения срещу офицер от службата за военни поръчки, за опит за предаване на секретна информация на руското разузнаване, предаде Ройтерс.

Германският гражданин, идентифициран от прокуратурата единствено като Томас Х., е задържан през август. Той е обвинен, че от май миналата година по собствена воля на няколко пъти е влизал в руското консулство в Бон и в посолството в Берлин, предлагайки сътрудничество.

Германските власти предупреждават, че страната, която е един от най-големите доставчици на военна техника за Украйна, е важна цел за руските шпионски операции, които са се засилили от началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г.

Федералната прокуратура съобщи, че в един от случаите Томас Х. е предоставил информация, придобита в рамките на работната му дейност с намерението да я предаде на руските разузнавателни служби.

Домът и работното място на задържания са претърсени. Прокуратурата не уточни естеството на информацията, която той се е опитал да прехвърли на Москва. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА