/ Gulliver/Getty Images
Най-високо ниво на тревога за горски пожари беше обявено в някои части на Германия, след като страната беше засегната от горещо и сухо време, подобно на други държави в Европа, предаде ДПА.

В 10 от 16-те германски провинции - предимно на юг, запад и североизток, тревогата за пожари беше повишена до максималната пета степен.

В Бавария властите призоваха хората да бъдат особено внимателни, когато се разхождат в гората, предупреждавайки, че дори един небрежно хвърлен фас може да причини огнен ад.

Очаква се температурите в Германия днес да се повишат до 40 градуса по Целзий. Възможно е и да бъде подобрен рекордът от 2019 г., когато в страната бяха регистрирани 41,2 градуса.

Вчера в национален парк в източната провинция Саксония избухна горски пожар. Властите обявиха, че огънят е овладян, но предупредиха, че има опасност той отново да се разпали.

Тази сутрин огнеборци овладяха друг горски пожар – близо до западния град Есен. Районът беше залят с голямо количество вода, за да се предотвратят нови избухвания на огъня.

Горещото и сухо време създаде благоприятни условия за разпалване и разпространение на пожари в много части на Европа. Миналата седмица имаше много горски пожари, включително в Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Португалия и Испания.

Реките в Германия също са засегнати от сухото и горещо време. Според Федералния институт по хидрология нивото на две от най-големите реки в страната – Елба и Рейн, които са и основни плавателни маршрути, се е понижило под обичайното, което понякога принуждава корабите да плават с по-лек товар.



 
БТА