Цените на газа в Европа през зимата може да се покачат над рекордните 4000 долара за 1000 кубически метра. Такава прогноза направи "Газпром", цитиран от ТАСС. 

"Бихме искали да отбележим, че на спот борсите в Европа цените на газа надхвърлиха границата от 2500 долара. Според консервативни оценки, ако тенденцията се запази, цените ще надхвърлят 4000 долара за 1000 кубически метра през зимата“, посочи "Газпром".

Цената на газа в Европа по време на търговията във вторник се е покачила над 2500 долара за 1000 кубически метра за първи път от 8 март, според Лондонската фондова борса ICE. Общото поскъпване на газа от началото на деня надхвърля 8%.

Цената на септемврийските фючърси в хъба TTF в Холандия се покачи до 2501,7 долара за 1000 кубически метра. м, или 238,765 евро за MWh (на базата на текущия обменен курс евро/долар, цените на ICE са представени в евро за MWh), става ясно от представените в ТАСС данни. 
 
Повишаването на цените на газа се наблюдава на фона на нарастващите спот цени на газа в Азия, спирането на редица съоръжения за производство и транспорт на газ в Норвегия за планирани ремонти до края на август, както и повишаване на температурите и намаляване на вятъра поколение в Европа.

За ситуацията с доставките на газ от Русия за Европа от ТАСС съобщават:  

"Газпром" съобщи, че за 7,5 месеца на 2022 г. е намалил износа на газ за страни извън ОНД с 36,2%, до 78,5 милиарда кубически метра.
 
От 27 юли газопроводът "Северен поток" се използва с 20% от максималния си капацитет поради спирането на няколко газови турбини. Една от тях - произведен в Канада от Siemens Energy, е изпратен за ремонт в Монреал. Заради санкциите на Отава срещу Москва производителят първоначално отказа да върне ремонтираното оборудване в Германия, но след многобройни искания все пак реши да го направи. На 25 юли "Газпром" обяви принудителното спиране на друг газотурбинен двигател в компресорната станция "Портовая" поради изтичане на времето между главния ремонт преди основния ремонт.
Така в работно състояние остава само една турбина.

Също така на 11 май операторът на Украйна спря транзита на газ за Европа през станция "Сохрановка" поради форсмажорни обстоятелства. Твърди се, че компанията не може да упражнява контрол върху граничната компресорна станция "Новопсков" в Луганска област. В тази връзка "Газпром" доставя газ за Европа транзитно само през газоизмервателната станция "Суджа", а заявките за изпомпване през "Сохрановка" се отхвърлят от украинската страна, твърди се в ТАСС. 
ТАСС