Хуан Гуайдо
Хуан Гуайдо / Gulliver/Getty Images
Великобритания, Франция, Германия и други европейски държави се очаква да признаят днес Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, след като действащият президент Николас Мадуро не определи дата за произвеждането на нови президентски избори, пише британският вестник "Гардиън".

Николас Мадуро: Възможно е да се стигне до гражданска война

"Не приемаме ултиматуми от никого. Отказвам да свикам избори в настоящия момент - ще има избори през 2024 г. Не ни интересува какво казва Европа", заяви Мадуро в излъчено снощи по телевизията интервю.

Част от лидерите на държави членки на ЕС, сред които и австрийският канцлер Себастиан Курц, започнаха да изразяват подкрепата си за Гуайдо още преди изтичането на срока на ултиматума към Мадуро в полунощ, отбелязва "Гардиън".

Тръмп не изключва използването на военна сила във Венецуела

Британският заместник-външен министър Алан Дънкан заминава за Отава, за да се срещне с европейски и латиноамерикански лидери в рамките на нова международна контактна група за обсъждането на най-ефективните възможни начини за подкрепа на Гуайдо.

Канадският външен министър Кристия Фрийланд вчера заяви, че кризата във Венецуела създава огромни предизвикателства в сферата на сигурността, хуманитарната област и сферата на икономиката за цялото западно полукълбо.

Хуан Гуайдо: Промяната във Венецуела е съвсем близо

"Ако Мадуро не поеме ангажимента за организирането на президентски избори, за Франция Хуан Гуайдо ще стане легитимната фигура, която да ги организира вместо Мадуро, и ние ще го признаем за временно изпълняващ длъжността президент до произвеждането на легитимни (президентски) избори във Венецуела", потвърди и френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо.

Лоазо определи предложението на Мадуро от събота за произвеждането на предсрочни парламентарни избори като "фарс", припомня "Гардиън".
Франция, Германия, Испания и Великобритания координират подкрепата си за Гуайдо, като според тях най-добрата форма на санкции е натискът върху Мадуро за свикването на президентски избори.

Николас Мадуро предложи нови избори, но не президентски, а парламентарни

Нито една от тези държави не подкрепя евентуална военна интервенция, за каквато неведнъж намекна президентът на САЩ Доналд Тръмп, посочва вестникът и припомня, чеЕвропейският съюз не успя да изработи миналата седмица обща позиция за Венецуела. 

Италианското антисистемно "Движение 5 звезди", част от управляващата коалиция в Италия, се обяви против признаването на Гуайдо. Разделение по този въпрос обаче съществува не само в италианската управляваща коалиция, но и вътре в движението. Вицепремиерът на Италия и лидер на "Пет звезди" Луиджи Ди Майо заяви, че е против признаването на Гуайдо, защото венецуелският опозиционен лидер не е избран от народа.

Венецуела: Каква е стратегията на Хуан Гуайдо

До този момент САЩ и около 20 други държави признаха Гуайдо, отбелязва изданието. Русия, Китай, Турция и Куба обаче се обявиха в защита на Мадуро и разкритикуваха външната намеса във Венецуела. Канада и страните от Групата на Лима признаха Гуайдо на 23 януари.
Фокусът на срещата в Отава ще бъде върху хуманитарните последици на венецуелската криза. 

Канадският премиер Джъстин Трюдо разговаря вчера с испанския министър-председател Педро Санчес, за да координира призива за произвеждането на нови президентски избори. Според Трюдо целта на срещата в Отава е да изрази подкрепа за мира, демокрацията и стабилността. 
БТА