/ БТА
Фронтекс изпраща помощ в Литва заради миграционния поток от Беларус, като служители на агенцията за защита на външните граници на ЕС вече патрулират по литовско-беларуската граница, предаде ДПА.

Директорът на Фронтекс Фабрис Леджери, който е на посещение в Литва, за да оцени обстановката на място, увери литовските представители, че агенцията е тук, за да помогне. Вътрешният министър на Литва Агне Билотайте съобщи, че вече 20 агенти и 14 автомобила на Фронтекс вече работят в страната. По думите екипът на Фронтекс ще достигне 60 души.

САЩ са обезпокоени от притока на мигранти от Беларус към Литва

През последните седмици стотици мигранти, предимно от близкоизточни и африкански страни, са проникнали нелегално на литовска територия от Беларус със съдействието на беларуските власти. Броят на мигрантите възлиза на над 2000. За сравнение през 2020 г. в Литва са влезли едва 81 мигранти, някои от които вече са подали заявление за убежище.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко нееднократно е заплашвал, че страната му ще помогне на бежанци от военни зони да влязат в ЕС. Тези действия са в отговор на европейските санкции срещу режима в Минск във връзка с опасенията за честността на президентските избори миналата година и жестокото потъпкване на антиправителствените протести в Беларус.
БТА