Френският Сенат одобри законопроекта за трудовата реформа
Френският Сенат одобри законопроекта за трудовата реформа / БГНЕС, архив

Френският Сенат одобри днес предизвикалия обществена полемика законопроект за реформа в трудовото законодателство, съобщиха осведомителните агенции. На 5 юли текстът ще бъде разгледан от депутатите в Националното събрание (долната камара).

Документът вече беше разгледан от долната камара и породи разногласия дори сред членовете на управляващата социалистическа партия. В резултат правителството използва конституционното си право и прокара законопроекта в Националното събрание на първо четене без гласуване.

Нови сблъсъци между протестиращи и полиция в Париж (ВИДЕО)

На 5 юли може да се наложи кабинетът отново да прибегне до такава процедура, отбелязва ТАСС.

Френските профсъюзи настояват властите да оттеглят спорната реформа, срещу която в страната от три месеца има бурни протести, продължаващи дори по време на футболното първенство.

Превантивен арест на стотици демонстриращи в Париж

Силите на реда съобщиха, че днес са задържали над 80 хулигани по време на протестна демонстрация. По данни на полицията в протестни прояви в цялата страна са участвали около 64 000 души.

Според най-големия френски профсъюз - Обща конфедерация на труда, в протести из цяла Франция са се включили около 200 000 души. Демонстрации против трудовата реформа имаше в Париж, Марсилия, Лион и Бордо.

Стотици хиляди във Франция на протест срещу реформа на трудовия пазар

В протестно шествие в столицата са участвали 55 000 души според синдикатите, по данни на полицията те са били 14 000 -15 000.

Източник: БТА