В Париж избухнаха сблъсъци между полицията и протестиращи срещу готвената от френското правителство трудова реформа, които започнаха да чупят витрини и коли, предаде Франс прес.

Стотина участници в многохилядното протестно шествие във френската столица се отделили от основната група и започнали да събарят контейнери и да замерят с бутилки полицаите, които отвърнали със сълзотворен газ. Полицията е задържала девет души, но демонстрацията преминава предимно мирно, съобщи Асошиейтед прес.

Стотици хиляди във Франция на протест срещу реформа на трудовия пазар

Французите са разгневени от правителствената реформа на трудовото законодателство, която дава на работодателите повече гъвкавост за назначаване и уволняване на служители и отслабва влиянието на синдикатите. В северния пристанищен град Хавър хиляди докери се събраха на протест пред кметството и запалиха димки в целия район.

Акцията е част от националните протести и стачки във Франция срещу трудовата реформа. Напрежението в Хавър е особено голямо. Там протестиращите са блокирали един от основните френски петролни терминали. В Шербур на атлантическото крайбрежие стачкуващи блокираха достъпа до корабостроителниците, а в южния град Перпинян демонстранти поставиха заграждения по автомагистрала А-9 към Испания, предаде ТАСС.

Запалиха полицейска кола по време на протест в Париж (ВИДЕО)

Пет от осемте нефтопреработващи завода във Франция остават блокирани. Към стачните действия се присъединиха и френските ядрени централи и редица от тях понижиха производството на електроенергия.

В началото на годината управляващите социалисти предложиха да се либерализира трудовото законодателство, за да бъдат подтикнати френските работодатели да създават нови работни места в момент, когато безработицата във Франция е надхвърлила психологическата граница от 10 процента, отбелязва ТАСС.

Трудова реформа във Франция разгневи стотици хиляди

В реформата се опростяват процедурите на уволнение в случай на икономически затруднения, а на работодателите се дава възможност да увеличават работното време на служителите си и да съкращават плащанията за извънреден труд.

Всички френски синдикати без изключение определиха законопроекта като "исторически регрес" и призоваха правителството да се откаже от спорната реформа. Антиправителствените протести разтърсват Франция вече три месеца, а общественото недоволство расте в обстановка на нежелание на управляващите да направят отстъпки, отбелязва ТАСС.

Източник: БТА