Френският и испанският премиер обсъдиха двустранното сътрудничество
Френският и испанският премиер обсъдиха двустранното сътрудничество / снимка: BGNES

Френският премиер Франсоа Фийон и испанският му колега Хосе Луис Родригес Сапатеро обсъдиха вчера в Мадрид двустранното сътрудничество във всичките му аспекти - от борбата срещу тероризма до железопътните връзки, предаде Франс прес.

Бих искал да повторя до каква степен се откриват нови отношения между френското и испанското правителство, заяви ентусиазирано Фийон. По-рано през деня той имаше работен обяд със Сапатеро, преди да отпътува за Португалия, където има предвидена среща тази вечер с министър-председателя Жозе Сократиш.

Испанският премиер наблегна на географската, икономическата и културната близост между двете страни.

Ден след задържането в югозападна Франция на четирима активисти на ЕТА, сред които предполагаемият ръководител на логистичния апарат на баската сепаратистка организация, Сапатеро първо благодари на Фийон. "Франция се записа на таблото на честта в борбата срещу тероризма", отбеляза той.

Фийон изрази задоволство, че инфраструктурата на ЕТА на френска територия е била значително намалена.

Откакто сложи край на 5 юни тази година на едностранното обявеното от нея прекратяване на огъня, организацията, която се бори за независимост на баската област в Испания, понесе няколко удара, отбелязва Франс прес. Задържани бяха 18 нейни активисти, 14 от които във Франция, и бяха заловени 300 килограма принадлежащи й експлозиви.

Двамата премиери демонстрираха също така силно сходство в позициите по въпроса за имиграцията. Париж и Мадрид искат цялостни действия от страна на европейските държави, заявиха те.

Франс прес припомня във връзка с това, че като министър на вътрешните работи, сегашният френски президент Никола Саркози разкритикува политиката на правителството на Сапатеро за масово узаконяване на престоя на нелегалните имигранти в Испания.

Фийон се обяви днес за хармонизиране на европейско равнище на законодателството и процедурите в областта на имиграцията, по-специално на предоставянето на убежище. Целта е хората, които искат да дойдат да живеят в Европейския съюз, да не се възползват от разликите в законодателствата на отделните страни членки, така че имиграцията да протича в ритъм, който позволява интеграцията, аргументира се той.

Фийон пое ангажимент да придвижи до края на годината строителството на железопътна линия между Франция и Испания за високоскоростни влакове.

Предвидено е линията да свързва Мадрид с Монпелие.

От испанска страна, през тази година ще бъде завършен участъка от Мадрид до Барселона. Предвидено е Франция да е готова през 2009 г. с отсечката Фиграс-Перпинян.

Изграждането на участъка Барселона-Фиграс, първоначално предвидено да приключи след две години, обаче бе отложено за 2012 година. Франция освен това не е посочила никаква дата за построяването на отсечката Перпинян-Монпелие.