/ iStock/Getty Images
Върховният административен съд на Франция постанови да не се позволява на обществените басейни по религиозни причини да се носят така наречените буркини - бански костюми, покриващи цялото тяло, предаде Асошиейтед прес.

В мотивите си съдът посочи, че това би нарушило принципа на неутралитет на държавата по въпросите на религията.

Макар и носени само от малка група жени, предимно мюсюлманки, буркините предизвикват разгорещени политически дебати във Франция.

Общинският съвет на Гренобъл, град с кмет от партията на Зелените, реши да позволи на жените да носят буркини на обществените басейни, след кампания, организирана от местни активисти. В същото време съветът реши да се позволи на жените да плуват голи като част от облекчаване на правилата за плувното облекло.

Префектът (областният управител) на Гренобъл блокира решението за буркините с мотив, че то противоречи на светските принципи във Франция.

Държавният съвет (изпълняващ ролята на върховен административен съд) потвърди решението на префекта с мотива, че това на общинския съвет на Гренобъл е взето, "за да се удовлетвори религиозно искане и по този начин накърнява неутралитета на публичните институции".

Във Франция има строги правила за облеклото в обществените къпални, въведени според властите най-вече от хигиенни съображения: изисква се в басейна да се влиза с плувна шапка, а влизането с широки бански костюми или други обемни дрехи като цяло е забранено.

Буркините поначало е разрешено да се носят в къпалните на няколко по-големи и по-малки града. Сред тях е град Рен, но там решението за това е взето за облекчаване на правилата за носене на плувно облекло, а не от религиозни съображения.

Решението на Гренобъл за плуването без дрехи не беше атакувано пред съдилищата.
БТА