/ /iStock
Бивш преподавател по френски език в Сингапур беше осъден вчера в Париж на 20 години затвор, две трети от които при строг режим, за сексуално насилие над 25 малайзийски деца на възраст от 10 до 17 години в периода януари 2014-октомври 2017 г., предаде Франс прес.

Наказателен съд уважи исканията на прокуратурата, която поиска Жан-Кристоф Кено да получи максималната, предвидена от закона присъда. 

„Жан-Кристоф Кено продължава да е особено опасен за обществото и децата, с които може да влезе в контакт“, каза прокурорът, като поиска максимална присъда срещу подсъдимия.

Кено, който в края на месеца ще навърши 56 години, си водел бележки по време на пледоарията на държавния обвинител. „Той се е отнасял с децата като с предмети“, беше заключението на прокурора.

„Това е много тежка присъда, мотивирана с изключителната сериозност на фактите и броя на жертвите“, каза на Кено председателят на съдебния състав Лоран Равио. 

Осъденият има десетдневен срок за обжалване.

„Искам да изразя съжалението си за вредата, която причиних на моите жертви“, заяви Кено, преди съдът да се оттегли за съвещание.

Бившият учител по френски в Сингапур, Кено е заподозрян, че е малтретирал най-малко петдесет деца в Югоизточна Азия между началото на 90-те години и арестуването му по време на извършване на поредно престъпление през февруари 2019 г. в Банкок.

Арестуван и задържан във Франция през март 2019 г., след като успява да напусне нелегално Тайланд, той беше съден в Париж за престъпленията, извършени в Малайзия.

Преди полета си за Франция Кено се погрижил да изпрати тетрадките и хард дисковете си с десетки хиляди снимки и видеоклипове с детска порнография от Малайзия.

Разследващите са открили 100 000 снимки, свързани с неговата педофилско-престъпна „дейност“ само в Малайзия.

На съдебното заседание беше отбелязано по-специално, че Кено систематично е заснемал „лудориите си“ и щателно, „като архивар“ „без никакви емоции“, е описвал какво прави в тетрадки, според председателя на съда Равио.
 
Петя Гергова/БТА