/ Istock
Прокурори в Германия са открили незаконно съдържание, включващо нацистки символи, в чат съобщения, в които са участвали петима служители от три различни полицейски района.

Откритието е направено след претърсвания в област Северен Рейн-Вестфалия, предава Евронюз.

Петимата мъже, на възраст 22 и 25 години, са заподозрени, че са разменяли нацистки символи в чатове и са притежавали детска порнография по време на обучението си, според Анете Милк, главен прокурор, разследващ случая.

Трима от обвиняемите принадлежат към полицейското управление в Реклингхаузен, а по един - към полицейските управления в Клеве и Боркен.
Според Милк те са се натъкнали на тези чатове по време на разследването на шести заподозрян. Прокуратурата е повдигнала обвинение на вече бившия полицейски служител за размяна на дясноекстремистки символи в чатове и за притежание и разпространение на детска порнография. След като завършва обучението си, той работи за кратко в полицейското управление.

Миналата седмица са били претърсени домовете на трима полицейски служители.

"Обвиненията ме шокираха. В наказателното право презумпцията за невинност се прилага и тук. Въпреки това обвиненията са толкова сериозни, че след като разгледах всеки отделен случай, незабавно забраних на тримата служители да извършват служебни дейности", заяви в изявление Фридерике Цурхаузен, началник на полицията в Реклингхаузен.

Полицаите са извършили тези деяния, докато все още са били на обучение в рамките на двойната си бакалавърска степен.

Министърът на вътрешните работи на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Херберт Реул описа полицаите като показали характерни и морални недостатъци, неподходящи за униформени служители.

"Всеки, който разпространява съдържание, каквото има в момента в залата, поражда сериозни съмнения относно пригодността на характера му.

Ето защо четирите произнесени забрани за извършване на служебна дейност и вътрешното изпълнение са правилната последица в момента", каза той в изявление.

Реул настоява, че младите служители, също както и висшите служители на полицията, носят същата отговорност за действията си.

"Младите държавни служители, както и по-възрастните, трябва да отстояват справедливостта, закона и ценностите на нашата конституция без сянка на съмнение", продължи той.

Германското законодателство изрично забранява публичното отричане на Холокоста и разпространяването на нацистка пропаганда, както онлайн, така и на публични форуми. Това включва споделяне на изображения като свастики, носене на униформи на СС и изявления в подкрепа на Хитлер.

Законът също така установява строги насоки за това как компаниите за социални медии трябва да модерират речта на омразата и да докладват за заплахи.

Няколко крайнодесни терористични атаки през 2019 г. и началото на 2020 г. накараха германските власти да предупредят за ескалиращ екстремизъм, което доведе до затягането на тези закони за речта на омразата миналата година.

Това не е първият случай, в който германската полиция се сблъсква с подобен скандал.

Според последната информация на министерството от края на юли полицията на Северен Рейн-Вестфалия е отстранила или санкционирала 105 случая на дясноекстремистко поведение през последните шест години.
БГНЕС