Френската прокуратура поиска втора доживотна присъда за Карлос Чакала
Френската прокуратура поиска втора доживотна присъда за Карлос Чакала / снимка: БГНЕС, архив

Прокуратурата поиска втора доживотна присъда за съдения във Франция известен международен терорист Карлос Чакала. Той е обвинен в извършване на четири бомбени атентата във Франция в началото на 80-те години, убили 11 души и ранили над 200, предаде Ройтерс.

Венецуелецът, който е на 62 години, вече излежава доживотна присъда за убийствата на двама полицаи и един информатор в Париж през 1975 г. В края на най-новия процес срещу него обвинението поиска той да излежи минимум 18 години и посочи, че Чакала продължава да се смята за професионален революционер и е опасен за обществото.

Илич Рамирес, както е истинското му име, вероятно е най-известен с акцията си от 1975 г., когато във Виена взема за заложници лидери на страните от ОПЕК, припомня БТА. Смята се, че с подкрепата на страни от съветския блок и от Близкия изток е извършвал нападения във Франция, Великобритания и Германия, отбелязва Ройтерс. През 90-те живее известно време в Сирия, след това се мести в Судан. През 1994 г. е заловен от френските специални сили. През 1997 г. е осъден на доживотен затвор във Франция.

Прокурорите поискаха доживотни присъди и за още двама обвиняеми по процеса на Чакала, съдени задочно. Единият от тях, 68-годишният палестинец Али Камал ал Асауи, се укрива от правосъдието, а другият - 64-годишният германец Йоханес Вайнрих, лежи в германски затвор. Прокуратурата поиска и 15 години затвор за трети обвиняем - германката Маргот Фрьолих, която през 2001 г. избяга от Франция.