Фратини: Правителството на Сапатеро беше много твърдо към имигрантите
Фратини: Правителството на Сапатеро беше много твърдо към имигрантите / снимкa: БГНЕС

Испанското правителство на Хосе Луис Родригес Сапатеро има „твърда и дори много твърда“ политика по въпросите на имиграцията, която може да послужи като „пример“ за Италия, съобщи БГНЕС. Това заяви италианският външен министър Франко Фратини след сериозните критики, които Мадрид отправи към италианското правителство по този въпрос.

Сапатеро действа с твърда и дори с много твърда ръка по този въпрос. Той експулсира хиляди хора, като използва много сурови методи. Твърдостта на Сапатеро доведе до намаляване със 70% на потока от нелегални имигранти към Канарските острови, съобщи Фратини по телевизия Canale 5.

Изявлението идва след критиките на испански министър за мерките, които се готви да приеме италианското правителство срещу нелегалните имигранти. Фратини изрази „убеденост“, че „Сапатеро ще успее да обясни и да нареди на министрите си да избягват полемични декларации. Той подчерта, че испанският премиер го е уверил по време на срещата ЕС-Латинска Америка в Лима, че „иска да работи в дух на приятелство и сътрудничество с премиера Силвио Берлускони и с италианското правителство“.