При вида на френските полицаи мигрантите се махнаха без съпротива от нелегалния лагер
При вида на френските полицаи мигрантите се махнаха без съпротива от нелегалния лагер / IStock
Френските сили за сигурност, охраняващи обекти, които ще бъдат използвани за Олимпийските игри в Париж, прихващат средно по 6 безпилотни самолета на ден, заяви министър-председателят Габриел Атал.

Понякога миниатюрните летателни апарати се управляват от "отделни лица, може би туристи, които искат да правят снимки", каза Атал.

"Ето защо е важно да напомняме на хората за правилата. Има забрана за летене с дронове", добави той по време на посещение на центъра за защита от дронове на събитието във военновъздушната база Велизи-Вилакубле край Париж.

"Налице са системи, които ни позволяват много бързо да прихващаме (дронове) и да арестуваме операторите им. Не можем да допуснем нищо да ни се изплъзне", допълни премиерът.

Той изтъкна няколко инцидента около олимпийското село на 21 юли. Според член на екипа на Атал ръководителят на комуникациите на бразилската делегация е бил задържан заради управление на дрон.

"Всеки неразрешен дрон ще бъде заглушен", заяви Стефан Гроен, генерал, отговарящ за противовъздушната отбрана на Франция, докато Атал посещаваше контролната зала, където над стадиона "Стад дьо Франс" беше забелязан въздушен апарат.

Работата на защитниците е особено сложна, тъй като те трябва да избягват падането на дистанционните апарати, докато тече спортно събитие. Въпреки това, "ако има съмнение, винаги заглушаваме" безпилотен самолет, заяви министърът на отбраната Себастиен Лекорню.

Освен защитата от дронове, около олимпийските обекти има и други форми на противовъздушна отбрана.

Около 18 000 френски военнослужещи са разположени за охрана на Олимпийските игри, като 11 000 от тях са в региона Ил дьо Франс около Париж.

За първи път във Франция въздушното пространство в радиус от 150 км около Париж ще бъде напълно затворено по време на церемонията по откриването на 26 юли.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня