Форбс описа скандала Буда
Форбс описа скандала Буда / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Макар Уикилийкс да изчезна от първите страници на вестниците, в една страна в Източна Европа негов побратим разиграва отново сагата на разкриващия тайни сайт. Той е изучил всички трикове на своя предшественик, пише сп. "Форбс" в материал за Болканлийкс.

По-рано този месец Болканлийкс, анонимен сайт, разкриващ секретни документи, управляван от двама български журналисти, се сдоби и публикува поредица от тайни документи от архивите на българската полиция. Те показват, че премиерът на страната Бойко Борисов е бил предложен от полицията за евентуален информатор на предполагаемите си съратници в българската мафия. Документът от 1997 г., в който Борисов фигурира под кодовото име "Буда", отбелязва неговата "престъпна ориентация" и намеква за "изясняване на връзките на субекта с хора и бизнеси, свързани с криминални дейности".

Документът "Буда" е поредната скандална публикация от Болканлийкс, който през последните две години публикува и други документи чрез сайта си Бивол, свързани с предполагаема корупция в българските банки и с твърдения за връзки на Борисов с мафията. Но този път сайтът придружава публикувания таен документ с нова защитна мярка, взета от арсенала на Уикилийкс - кодиран файл застраховка с ключ, който ще бъде публикуван само в случай че служители на Болканлийкс бъдат арестувани или почувстват заплаха за живота си.

"В отговор на заплахи срещу журналистите му Бивол публикува сега този файл застраховка. Ключът ще изтече автоматично, ако нещо се случи с нашите служители", се казва в съобщение, публикувано на сайта на Болканлийкс. То съдържа молба към последователите да свалят файла и да го споделят чрез битторент, за да е по-трудно да бъде цензуриран.

Създателят на Болканлийкс Атанас Чобанов казва пред "Форбс", че 86-мегабайтовият, AES-криптиран пакет включва PDF и аудио файлове, но отказва да разкрие подробности за съдържанието им. Чобанов обяснява, че заплахата за публикуване на ключа за данните цели да осигури защита за него и за останалите служители на Болканлийкс.

Публикуването идва след поредица анонимни заплахи в онлайн форуми и кибератака срещу сайта, която го блокира за 12 часа по-рано този месец. "Ние въставаме срещу връзката мафия-държава. Нужна ни е застраховка", казва Чобанов. Той допълва, че файлът застраховка съдържа класифицирани документи, чието публикуване може да се окаже незаконно по българските закони. Той посочва, че ще разкрие информацията, само ако българският и Европейският парламент насрочат изслушване за предполагаемото криминално минало на Борисов.

Болканлийкс копира тактика, използвана от Уикилийкс. През лятото на 2010 г. той разпространи криптиран файл с клеймо "застраховка", който по подобен начин трябваше да бъде разкодиран, ако Уикилийкс бъде спрян или животът на служителите му бъде застрашен. Ключът за файла все още не е публикуван, а съдържанието му продължава да е неясно.

Разследващите журналисти Атанас Чобанов и Асен Йорданов създават Болканлийкс в началото на 2011 г., вдъхновени от масовото публикуване на класифицирани документи на американското министерство на отбраната и Държавния департамент от Уикилийкс. Оттогава българският сайт се превърна в най-успешния сред десетината имитаторски сайтове, които опитаха да възприемат модела на Уикилийкс на анонимно разкриване на информация, получаване и публикуване на тайни документи, разкривайки ширещите се подкупи в българската съдебна система, анатомията на българската мафия и ролята на масоните в българското правителство. В крайна сметка сайтът влезе в партньорство с Уикилийкс за публикуването на тайни дипломатически грами на американския Държавен департамент, свързани с България, сред които доклад от 2005 г. за предполагаемото мафиотско минало на премиера Борисов.

В отговор Борисов отрече пред българските медии да е бил информаторът, за когото се говори в документа "Буда" и нарече публикуването на документите "нарочна кампания" срещу него. На друга пресконференция той заплаши журналистите, отразяващи историята, с разследване на тайните служби. "Мога да разпоредя на тайните служби да образуват подобни дела за всичките ви журналисти, на всички", заяви Борисов.

"Репортери без граници" осъдиха изказването като сплашване към медиите. "Ние сме изумени, разтревожени и скандализирани от безотговорните изявления на премиера Бойко Борисов. Такива думи представляват сериозна и директна заплаха за всички работещи в медиите. Ние мислим, че разследванията на секретните служби върху печата и журналистите принадлежат на друга, изживяна вече епоха на демоните на Студената война", съобщи неправителствената организация.

Служителите на Болканлийкс са се сблъсквали с множество атаки от страна на субектите на публикуваните информации. Освен атаката, свързана с отказ от обслужване, насочена срещу сайта по-рано този месец, той стана обект на оплакване от група български банки, подадено пред българки регулаторни органи през октомври миналата година. В него те твърдят, че сайтът се стреми да урони авторитета им с публикуването на грами на Държавния департамент на САЩ за предполагаема корупция в банките. Оплакването застрашава сайта с глоба до 100 000 долара.

През 2004 г. съоснователят на Болканлийкс Асен Йорданов е нападнат и бит от група агресори пред апартамента си в Бургас след публикуването на статия за предполагаема корупция при продажби на земя. Чобанов казва, че след публикацията на документа "Буда" Йорданов е получавал редица мълчаливи телефонни обаждания, които възприема като тактика за сплашване. С толкова много влиятелни врагове Чобанов казва, че файлът застраховка е необходима предпазна мярка. "Чухме слухове, че Буда е бесен, а той е бивш мафиот, разполагащ с цялата власт в държавата и с връзки с организираната престъпност. Не се чувстваме в безопасност", казва Чобанов. (БГНЕС)