Фонд ще финансира проекти на българи в чужбина
Фонд ще финансира проекти на българи в чужбина / снимкa: Веселин Нинов

Предстои създаването на фонд към Агенцията за българите в чужбина, който ще финансира проекти на организации на български емигранти в областта на културата и образованието. Това съобщи премиерът Сергей Станишев, който снощи се срещна с българската общност в Ню Йорк.

Фондът е част от новата държавна стратегия за българите в чужбина и се очаква да бъде структуриран до няколко месеца, уточни премиерът. Министърът на външните работи Ивайло Калфин допълни, че още няма решение каква ще е годишната държавна субсидия за подобни проекти.

Ще направим фонд, който прилича примерно на комуникационната стратегия за Европейския съюз. Какъв е смисълът? Слагат се средства на едно място и от тези средства неправителствени организации – в случая на българите в чужбина – кандидатстват с конкретни проекти. По този начин ще бъде много по-структурирано финансирането, обясни министърът на външните работи. Защото в момента политиката за българите в чужбина е изключително разпиляна. Реално е да мислим, че проекти ще започнат да се изпълняват от началото на следващата година, каза още министър Калфин. Мисля, че държавата има възможност да го подпомогне (фонда), даже да се отдели някаква сума – може да бъде 5 млн. примерно, съвсем произволно казано е това число, каза още Калфин. Ако се види, че има интерес, има добри проекти, може винаги да се дофинансира в рамките на годишния бюджет, допълни вицепремиерът и министър на външните работи.

Вицепремиерът съобщи още, че се работи по създаването на трудови борси в интернет за българи, които искат да се завърнат у нас. Те ще бъдат в специализирани сайтове като ще бъдат оформени като регистър. Подобен опит МВнР има с наши студенти в Германия, 15 от които са се върнали в родината след завършването на образованието си, защото са си намерили работа по този начин.

Премиерът Сергей Станишев пожела на българите по-често да си идват у нас и даже да помислят дали да не се завърнат, защото в много сектори на икономиката има липса на квалифицирани кадри, което подтиква работодателите да увеличат значително заплатите.