/ iStock/Getty Images
Разпространението на новия коронавирус се ускорява във Финландия, заявиха здравни служители, поради което следващите седмици ще бъдат обявени нови мерки за ограничаване.

Според новите оценки честотата на възпроизвеждане на вируса се е повишила, каза на пресконференция в Хелзинки стратегическият директор на здравното министерство Лийза-Мария Войпио-Пулки. "Ситуацията е изключително деликатна", каза Войпио-Пулки и добави, че "е започнал някакъв вид втори етап".
„Дали можем да очакваме по-малка вълна или по-голяма вълна зависи от това как реагираме“, каза тя.

Въпреки подема в случаите, Финландия все още има най-ниската честота на заболеваемост в Европа, като отчита два нови случая на 100 000 души през последните 14 дни.

Досега са регистрирани 7512 инфекции с COVID-19 и 331 смъртни случаи в скандинавската нация от 5,5 милиона души, а през юни и началото на юли новите случаи са много малко.

Повечето от ограниченията за блокиране през пролетта са премахнати във Финландия, като са разрешени големи събирания на закрито и на открито, ресторантите и баровете се отварят като в нормална обстановка, а децата се връщат към преподаването в класната стая следващата седмица след летните ваканции.

Властите заявиха, че "следващата седмица" ще бъде публикувана "есенна пътна карта", която определя новите мерки, които трябва да бъдат въведени, ако вирусът продължи да се разпространява. Те могат да включват локализирани мерки за блокиране и за първи път препоръка да се носят маски за лице.

Властите засега се противопоставят на покритията за лице, като твърдят, че няма достатъчно доказателства за тяхната ефективност.

Въпреки че увеличението на новите случаи все още е сравнително малко, новата фаза на вируса изглежда засяга много повече лицата на възраст под 30 години, отколкото през пролетта, когато е била най-разпространена сред по-възрастните хора, показват статистиките.

Отчасти това се дължи на това, че по-младите хора са прекарали повече време в социални отношения през лятото, заявиха служители.

Съседните Норвегия и Дания също имат проблем с новите случаи през последните седмици - но също като Финландия с ниски нива - с открити местни огнища.
БГНЕС