/ БГНЕС
Филипинският информационен сайт "Раплър" получи нареждане да спре работа. При все това "ние ще продължим, както обикновено", заяви пред журналисти Мария Реса, лауреат на Нобелова награда за мир и съосновател на медията, цитирана от Франс прес.

Съобщението за затваряне на онлайн платформата дойде в навечерието на края на президентското управление на Родриго Дутерте.

Журналистите Муратов и Реса получиха нобеловите си награди за мир

Мария Реса е гневен критик на Дутерте и на смъртоносната му "война с наркотиците", а нейната медия е обект на съдебни преследвания и многобройни заплахи онлайн. Филипинската комисия по движимото имущество потвърди днес в комюнике "отзоваването на сертификатите, дали възможност за създаването" на "Раплър". Мярката се мотивира с това, че сайтът е нарушил "конституционните и законовите ограничения върху чуждестранната собственост в медиите".

"Раплър" се бори за оцеляване, откакто правителството на Дутерте го обвини в укриване на данъци и нарушения на нормативните актове за чуждестранната собственост с цел да получи финансиране.

Сайтът е обвинен и в нарушение на един закон за киберпрестъпността. Преди време Дутерте нарече "Раплър" "медиен разпространител на фалшиви новини" заради статия за негов близък сътрудник.

Новинарският портал е обвинен, че е позволил на чужденци да поемат контрола над уебсайта му, издавайки "депозитни сертификати" чрез своето дружество майка "Раплър холдингс".

Спира руският независим вестник „Новая газета”

Според конституцията инвестициите в медии са запазени само за филипинци или организации, контролирани от филипинци.

През 2015 г., за да набере средства, сайтът издаде облигации, част от които бяха записани от американско дружество, създадено от основателя на "Ибей" Пиер Омидиар.

Мария Реса, която има и американско гражданство, и руският журналист Дмитрий Муратов получиха през октомври Нобелова награда за мир за усилията си "в защита на свободата на изразяването".
БТА