/ БГНЕС

Най-големият независим руски вестник "Новая газета", чийто главен редактор миналата година получи Нобелова награда за мир, обяви, че спира издаването до края на военните действия на Москва в Украйна.

Главният редактор Дмитрий Муратов заяви, че това е "трудно" решение, като посочи, че това е опит да се "спаси" уважаваното издание и да се избегне пълното му спиране. "За нас и, знам, за вас, това е ужасно и трудно решение. Но ние трябва да се спасим един друг", каза той в изявлението си.

Дмитрий Муратов ще продаде Нобеловата си награда за мир, за да помогне на украинските бежанци

Съобщението дойде повече от месец след началото на военната кампания на Кремъл в Украйна. "Получихме поредното предупреждение от Роскомнадзор (руският медиен регулатор)", се казва в изявлението на вестника. "Преустановяваме публикуването на вестника на нашия уебсайт, в социалните медии и в печатни издания до края на "специалната операция в Украйна", се уточнява в него.

Основан по времето на бившия съветски лидер Михаил Горбачов през 1993 г., "Новая газета" е единственият основен вестник, който продължава да критикува президента Владимир Путин и неговите тактики в страната и извън нея.

По-рано служителите на "Новая газета" научиха за официално предупреждение от държавния орган за надзор на комуникациите "Роскомнадзор", което е второто от миналата седмица насам. Ако дадена медия получи от регулатора две предупреждения в рамките на една година, съдът може да я закрие.

Информационно затъмнение: Русия блокира Фейсбук и Туитър, закон ограничава медиите

През 2021 г. Муратов беше удостоен с Нобелова награда за мир заедно с Мария Реса от Филипините за усилията им "за защита на свободата на изразяване".

Миналата седмица той заяви, че ще дари златния медал на фонд за подпомагане на украинските бежанци.

БГНЕС