/ БГНЕС
Руският журналист Дмитрий Муратов каза днес, че възнамерява да продаде на търг своята Нобелова награда за мир за 2021 г., за да събере средства за украинските бежанци, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Муратов призова чрез независимия вестник "Новая газета", чийто главен редактор е, хората да "даряват за бежанци, ранени и деца, които се нуждаят от спешно лечение, това, което е скъпо за тях и има стойност за други".

Журналистът е отправил запитвания към аукционни къщи дали могат да организират такъв търг.

Миналата година Муратов каза, че е дарил парите, които получи заедно с Нобеловата награда, за различни каузи, сред които независими медии, московски приют за неизлечимо болни и за грижи за деца с проблеми с гръбнака. Той добави, че няма да остави за себе си нищо от наградата, припомня Ройтерс.

В началото на този месец вестникът на Муратов съобщи, че ще премахне материалите за военната инвазия на Русия в Украйна от сайта си заради цензура.

"Новая газета" и аз лично решихме да дарим медала от Нобеловата награда за мир за 2021 г. на фонд за украинските бежанци" пише в статия, подписана от Муратов. "Вече има над 10 милиона бежанци. Помолих акционни къщи да се отзоват и да организираме търг за тази световно известна награда", допълва главният редактор на вестника.
БТА