съкращения безработица коронавирус
съкращения безработица коронавирус / IStock
Оливие Луанджи, бивш съветник на френския президент Франсоа Оланд по индустриалните въпроси, пресметна, че в най-лошия случай 463 000 души ще загубят работата си в индустриалния сектор до края на годината. 

През следващите две години индустриалните предприятия във Франция ще бъдат обзети от вълна от съкращения и до 463 000 души може да загубят работата си. Тези констатации се съдържат в прогнозата на Strategy &, член на мрежата на консултантския гигант PwC, цитирани от вестник „Фигаро”.

„Оцеляването на френската индустрия е поставено на карта“, пише Луанджи, който от 2012 до 2014 г. е съветник на френския президент Франсоа Оланд по индустриални въпроси.

Луанджи представи три варианта за развитие на събитията, като най-благоприятните от предвиждат ликвидирането на 187 000 позиции в индустрията, а най-тежките - загуба на до 463 000 работни места, което е 15% от общия брой на постовете в бранша.

Вестникът от своя страна припомня, че още преди пандемията от началото на века в индустриалния сектор на страната са били изгубени около 1 милион работни места. „Само през март влиянието върху добавената стойност върху индустриалните компании се оказа по-силно, отколкото по време на петролната криза от 1974 г. и банковата криза от 2008 г. Предвид комбинацията от фактори, ситуацията през второто полугодие на 2020 г. ще бъде по-лоша, отколкото в края на Втората световна война“, пише „Фигаро.

За да смекчи последиците от пандемията, експертът предлага „запазване на професионалистите“, като се прибегне до преместване на работници на непълно работно време, за да се избегне уволнението. Той също така предлага „преориентираща се част от предлагането“ и „преосмисляне на бизнес моделите“. Луанджи призовава за "възобновяване на големите проекти за европейско сътрудничество", фокусирани върху "целите на утрешния ден", като използване на изкуствения интелект или по-екологични производства.