ФАРК предложили сделка за освобождаване на Бетанкур
ФАРК предложили сделка за освобождаване на Бетанкур / cнимкa: БГНЕС

Колумбийската крайнолява партизанска групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) предложили да освободи Ингрид Бетанкур и други заложници, ако членовете й бъдат защитени от екстрадиция. Това съобщи колумбийският президент Алваро Урибе, цитиран от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че преговорите за освобождаване на заложниците на ФАРК, някои от които са държани в плен в лагери в джунглата от едно десетилетие, са в задънена улица. Бунтовниците обаче бяха отслабени от смъртта в последно време на трима техни командири и дезертьорства, насърчени от предложени от правителството стимули.

Двама високопоставени командири на ФАРК бяха екстрадирани в Съединените щати, отбелязва още Ройтерс в обяснение за искането на групировката.

Ингрид Бетанкур, която има френско и колумбийско гражданство, бе отвлечена от партизаните преди повече от пет години по време на предизборната й кампания за президентски избори. Тя бе видяна за последно в заснет в края на миналата година видеоматериал, на който изглеждаше много слаба и унила, държана в лагера в джунглата.