Найджъл Фараж
Найджъл Фараж / Gulliver/Getty Images, архив
Лидерът на Британската партия „Брекзит” Найджъл Фараж подаде оставка като водещ в радиостанцията LBC, след като сравни активистите на „Животът на чернокожите има значение” с талибаните, гласи изявление на радиостанцията.

В неделя Фараж, коментирайки протестите на Обединеното кралство, които завършиха със сблъсъци с полицията, написа: "Днес във Великобритания се роди нова форма на движението на талибаните. Ако моралното лидерство не бъде демонстрирано бързо, нашите градове няма да бъдат достойни за живот".

След смъртта на Джордж Флойд: Изборът на чернокожа жена за кандидат-вицепрезидент изглежда задължителен за Джо Байдън

Протестиращите, които в Бристол в неделя хвърлиха във водата статуя на английския търговец и филантроп Едуард Колстън (1636-1721), който печелеше пари от търговията с роби, той нарече "събиране на марксисти, които искат да разрушат нашата история".
 


В британските градове се проведоха улични протести, въпреки карантината на страната. Миналия уикенд в тях взеха участие над 100 000 души. Участниците в митингите поискаха виновните за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който почина след задържането му от полицията в Минеаполис да бъдат подведени под отговорност.

Според Министерството на вътрешните работи на кралството 49 лондонски полицаи са пострадали по време на протестите, а някои от тях са сериозно ранени. Други 13 бяха ранени при протести по-рано тази седмица. 135 демонстранти бяха задържани само за два дни.
БГНЕС