/ БГНЕС архив
През 2015 г. България е предоставила гражданство на 1275 души, от които 99 на сто не са произхождали от друга държава от ЕС. Това показват данни на Евростат, представени днес от Европейската комисия.

Основният дял сред новите български граждани държат украинците (17.6 на сто), руснаците (16.8 на сто) и турците (14 процента). Всички чужденци, получили гражданство на ЕС от Естония, Литва и Румъния, не са произхождали от държава от Общността. Люксембург (79 на сто) и Унгария (72 на сто) са предоставяли гражданство основно на хора от друга държава от ЕС, показват данните.

Кои са най-гъсто населените градове у нас

Общо в ЕС най-често гражданство са получавали мароканци, албанци и турци. За 2015 г. ЕС е предоставил гражданство на около 840 хиляди души. Мароканците най-често биват натурализирани от Испания, Италия и Франция, албанците - от Италия и Гърция, а турците - от Германия. Румънците и поляците са двете основни групи от граждани на ЕС, които най-често са искали смяна на паспорта.

Българите - сред най-депресираните в Европа

ЕС отчита траен спад в броя на случаите на предоставено гражданство от 2013 г. насам. За 2015 г. намалението е с 50 хиляди паспорта спрямо предходната година, а спрямо 2013 г. е със 140 хиляди.
БТА