/ Guliver/Getty Images
Пазарът на облачни услуги е надминал 100 млрд. долара
Пазарът на облачни услуги у нас е бил най-нисък в сравнение с останалите страни-членки на ЕС, отчитат данни от анализ на Евростат за развитието на новите цифрови технологии през 2016 г.
 
У нас едва 7% от предприятията са ползвали т.нар. облачни услуги в компютърните си мрежи, докато във Финландия тази иновативна услуга е била ползвана близо 8 пъти повече, тоест в 57% от предприятията там, отчитат данните на Евростат.
 
Според родни ИT специалисти пазарът на облачните услуги у нас значително се е повишил, като през миналата година той е нараснал с около 14% в сравнение с предходната 2015 г., но въпреки това значително изостава от глобалния пазар. Бумът на развитие на облачните услуги у нас обаче е бил именно през 2015 г. когато пазарът е нараснал с близо 35%, отчитат експерти. Ломпютърният облак представлява група от сървъри свързани в система, в която компютрите, които извършват изчислителни ресурси, са физически отделени от мрежата за съхранение на данни. Компютърните облаци имат редица предимства в сравнение с отделните компютри, при производството и доставянето на технологични услуги, обясняват ИТ специалистите.
 
Според тях предлаганите облачни решения са били обект на повишен интерес от страна на потребителите най-вече поради следните причини - намаляване на разходите, предвидимост на ИТ бюджетите, заплащане според потреблението, освобождаване от грижите за обновяване на софтуера и поддръжка на ИТ инфраструктурата, по-голям избор на бизнес софтуер и т.н. Казано по-просто облачните услуги обхващат различните услуги и решения, които могат да бъдат получени, трансферирани, запазени и създадени в реално време през Интернет.
 
В световен мащаб пазарът на облачни услуги е надхвърлил 100 млрд. долара през миналата година, отчитат още експертите. Средният показател за ползването на услугата в рамките на ЕС е бил 20%, т.е. всяко пето предприятие в рамките на общността, е ползвало облачни услуги в компютърните си мрежи. Близо половината от тези фирми са използвали напреднали облачни услуги, свързани с финансови и счетоводни софтуерни приложения, отчита Евростат.
 
В рамките на ЕС страните с най-значителен дял на предприятията, които ползват подобни технологии са: Финландия (57%), Швеция (48%), Дания (42%), Ирландия, Холандия и Великобритания - по около 35% и др.
 
Най-нисък дял в ползването на облачни услуги в ЕС (освен България) е отчетен още в Румъния - също 7%, Полша и Латвия - по 8%, Гърция - 9%, Унгария - 12% и др. Експертите и изследователите споделят гледната точка, че облачните услуги няма да бъдат заменени поне в близките 5-10 години, след като така категорично са се наложили в света на компютърните технологии.
 
Интересът към цифровите технологии в ЕС спомага да се улесни по-бързото приемане на облачните услуги във всички сектори на европейската икономика, което пък може да намали разходите в областта на ИТ, да създаде нови цифрови бизнес-практики, да повиши производителността, както и работните места в общността, отчита анализът на Евростат.
БТА