Органи на реда от България, Кипър, Германия, Нидерландия и Украйна, в сътрудничество с Европол и Евроюст разбиха международна група, занимаваща се с финансови операции и търговия с "бинарни опции".

Спецоперациите са проведени на 6 октомври в София, Киев и Лимасол.

Спецоперация в София заради група за финансови измами (СНИМКИ/ВИДЕО)

Извършени са 8 претърсвания - 5 в България, 1 в Кипър и 2 в Украйна. В България са разпитани 17 души. В Кипър е бил арестуван важен член на престъпната група, конфискувани са телефони, електронно оборудване, банкови сметки и резервни копия на данни.

Групата е действала в периода от май 2019 г. до септември 2021 г. Примамвали са германски инвеститори да извършват сделки на обща стойност най-малко 15 милиона евро.

Те са рекламирали финансовите услуги онлайн и чрез социалните медии с помощта на различни домейни. Престъпната мрежа е свързана с компания, базирана в Украйна, която създава кол център в България.

Приблизително 100 служители на два кол центъра, разположени в София, се свързват с „клиенти“ и рекламират фиктивни финансови услуги в областта на "бинарните опции", представяйки се за финансови консултанти. Служителите на кол центъра са имали скриптове, съдържащи предварително зададени разговори и ключови съобщения, за да убедят клиентите да дадат повече пари.

Повечето от служителите не са знаели, че компанията, за която работят, е участвала в схема за измами. 

Разследването досега е довело до 246 наказателни производства в 15 германски провинции.