Европейските лидери се събират на срещата на върха в Братиславския замък
Европейските лидери се събират на срещата на върха в Братиславския замък / Thinkstock/Getty Images

Европейските лидери започнаха да се събират в средновековния Братиславски замък край река Дунав за неформалната си среща на върха, предаде Асошиейтед прес.

Форумът протича без британския премиер Тереза Мей. Срещата ще продължи един ден.

Преди началото й словашкият премиер Робърт Фицо, чиято страна е ротационен председател на ЕС и който е домакин на срещата, каза, че европейските лидери ще трябва да имат честни и откровени разговори за своята визия за Европа след Брекзит, предаде Франс прес.

Европейският парламент разисква извънредно Брекзит

След Брекзит и рисковете, свързани с него, ми се струва, че е напълно необходимо да сме откровени, каза Фицо. Той добави, че откровени дискусии ще има и за състоянието, в което се намира ЕС.

Трябва да демонстрираме единство, искаме да покажем, че европейският проект е уникален, че трябва да продължим напред с него, допълни Фицо.

В края на деня се надявам, че ще имаме пътна карта по най-важните теми, които искаме да разглеждаме в идните шест месеца.

Този процес, който е наречен Процесът от Братислава, ще започне днес и ще продължи и на следващите срещи, каза Фицо, визирайки срещите на 27-те през 2017 г. в Малта и Рим. Премиерът изрази увереност, че срещата на върха в Братислава ще бъде успех от тази гледна точка.

Австрийският канцлер кани правителствени лидери на среща за бежанците

При пристигането си в словашката столица германският канцлер Ангела Меркел припомни, че ЕС е в критична ситуация и е нужно чрез действия да се покаже, че европейските лидери могат да подобрят усилията в областта на сигурността, борбата с тероризма, сътрудничеството в сферата на отбраната, икономическия растеж и пазара на труда.

Френският президент Франсоа Оланд каза, че страната му полага най-големи усилия в областта на европейската отбрана, но добави, че тя не може да бъде сама в този процес, предаде Франс прес.

Президентът на Литва Далия Грибаускайте заяви, че ЕС не може да създаде армия и да дублира функциите на НАТО.

"Това е някакво недоразбиране. Ние говорим за по-добро сътрудничество в отбраната, а не за армия. Ние не можем да дублираме или да заменим НАТО", каза тя пред журналисти, цитирана от ТАСС.

Източник: БТА