Евродепутат призова страните от ЕС да разсекретят документите за НЛО
Евродепутат призова страните от ЕС да разсекретят документите за НЛО / снимка: sxc.hu

Италиански евродепутат призова днес страните от Европейския съюз да разсекретят документите за НЛО, тъй като според него хората би трябвало да знаят за евентуални контакти с извънземни, предаде АП.

Марио Боргезио заяви в имейл до АП, че е нужно ЕС да има свой архив с „Досиета Х", където всеки да може да се запознае с информация за НЛО, включително данни, събрани от военните. Според него всички правителства в ЕС би трябвало да дадат обществен достъп до подобни документи и да спрат „систематичното прикриване". Миналата година Великобритания публикува в интернет документи, описващи 800 предполагаеми срещи с извънземни през 80-те и 90-те години на миналия век. А през последните три години британското министерство на отбраната разсекрети данни за НЛО в отговор на искания съгласно закона за свободата на информацията.

Боргезио каза също, че е важно да има изследователски център за неидентифицирани летящи обекти, чиито проучвания биха могли да доведат до значими научни и технологични резултати, посочва БТА. Той търси подкрепа от другите депутати в 736-членния Европейски парламент за декларация, призоваваща страните членки на ЕС да предприемат стъпки в тази насока. Засега италианският политик е събрал само 18 подписа, посочи АП.