/ iStock/Getty Images
На жителите по западното крайбрежие на Флорида беше наредено да се евакуират преди пристигането на урагана Идалия, предаде АФП.

Синоптиците предупредиха, че бурята се засилва над Мексиканския залив и вероятно ще стане „изключително опасна“, преди да достигне сушата.

Идалия, за която Националният център за ураганите на САЩ (НЦУ) каза, че е станал ураган от категория 1 за една нощ, се развихри тази сутрин на стотици мили от югозападната част на Флорида и донесе условия за тропическа буря в западна Куба.

Чували с пясък, евакуация и извънредно положение - Флорида се готви за бурята „Идалия“

Очаква се топлите води в близост до залива, близо до 31 градуса по Целзий, да превърнат Идалия в „изключително опасен голям ураган, преди да стигне до сушата утре“, каза НЦУ.

Големите урагани обикновено се класифицират като категория 3 или по-висока по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, бури, които според НЦУ могат да причинят „опустошителни“ и „катастрофални“ щети.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис призова хората в евакуационните зони по крайбрежието на Персийския залив да си тръгнат „сега“.

„Не е нужно да изминавате стотици мили“, каза той на пресконференция, призовавайки крайбрежните жители в 23-те окръга, подложени на заповед за евакуация досега, да стигнат до приюти или хотели, които са извън опасните зони.

„Това ще бъде голям ураган, вероятно от категория 3“, продължи той.

Миналата година ураганът Иън удари западното крайбрежие на Флорида и уби повече от сто души като опустошителна буря от категория 4, донесла бурни вълни и силни ветрове, които събориха мостове, пометеха сгради и причиниха щети на стойност над 100 милиарда долара.

Очаква се Идалия да удари още по-на север по крайбрежието, област, според ДеСантис, "не е имала голям ураган от дълго време".

„Има много гори и ще видите много отломки“, каза пред Fox News губернаторът, който преустанови кампанията си за президент, за да се справи с кризата.

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря с ДеСантис вчера и одобри декларация за извънредно положение за щата, като обеща, че ще има пълната му подкрепа.

Международното летище в Тампа е затворено заради бурята, а близката база на военновъздушните сили на САЩ нареди задължителна евакуация на „лица и зависими лица, които не участват в мисията“.
Джорджия и Южна Каролина също са под наблюдение за бури, тъй като се очаква системата да пресече на североизток над Флорида, преди да излезе в Атлантическия океан.

Части от Флорида и Южна Джорджия може да бъдат засегнати от градски и внезапни наводнения утре, каза НЦУ. Наводненията може да достигнат части от Южна Каролина утре и в четвъртък, 31 август.

 
БГНЕС