Жителите на Флорида пълнят чували с пясък и се евакуират от домовете си в ниско разположените райони по крайбрежието на Мексиканския залив, тъй като тропическата буря "Идалия" снощи се засили и синоптиците прогнозират, че до дни ще тя ще се превърне в ураган с потенциално опасни за живота бурни ветрове, предаде Асошиейтед прес.

На фона на продължаващата подготовка в американския щат "Идалия" връхлетя Куба с проливни дъждове, особено в най-западната част на острова, където тютюнопроизводителната провинция Пинар дел Рио вече от почти година все още се възстановява от опустошителния ураган "Иън". Властите в провинцията обявиха състояние на тревога, а жителите бяха евакуирани в домовете на приятели и роднини, тъй като според властите има опасност от наводнения. В неделя в Куба са паднали до 10 сантиметра дъжд, съобщиха метеорологичните станции.

Очаква се "Идалия" да засегне Флорида с ураганни ветрове още в края на днешния ден и да достигне крайбрежието утре. Това е първата буря във Флорида през този ураганен сезон и тя представлява потенциално голям удар за щата, който също все още се възстановява от последиците от "Иън".

Губернаторът на Флорида Рон Десантис обяви извънредно положение в 46 окръга - широка ивица, която се простира в северната половина на щата от брега на Мексиканския залив до Атлантическото крайбрежие. Щатът е мобилизирал 1100 служители на Националната гвардия, които разполагат с 2400 високопроходими превозни средства и 12 самолета за спасителни и възстановителни дейности.

Десантис предупреди за "сериозно въздействие" върху щата, като отбеляза, че се очаква стихията, за която първоначално се прогнозираше, че няма да бъде по-силна от тропическа буря, да се превърне в ураган от категория 3.
Владимир Арангелов, БТА