/ Istock
Силни ветрове и проливни дъждове удариха Испания и Италия, причинявайки масови наводнения и сериозни смущения. Бури връхлетяха пристанището на Палма на испанския остров Майорка.

Лошото време остави след себе си множество съборени дървета, предизвика внезапни наводнения и повреди арена за бикове в град Феланикс.

 

Гръмотевичните бури накараха шофьорите да се движат в коварни условия.

За Балеарските острови, Каталуния и Валенсия беше обявен оранжев код за тревога, а в град Барселона беше регистриран нов рекорд по количество на валежите.

 
Проливните дъждове натрупаха повече от 100 литра вода на квадратен метър в някои части на Каталуния в разгара на сушата. Във Виласар де Мар пожарникари спасиха шофьор, чийто автомобил беше повлечен от водата и попадна под мост.

Мощни ветрове и проливни дъждове се изсипаха и в Северна Италия, първо в Ломбардия в събота, когато силните бури изкорениха дървета и повредиха покриви, а в неделя - в Лигурия.

В неделя сутринта хората в Генуа бяха изненадани от проливните дъждове, а в Лигурия през по-голямата част от понеделник остава в сила висока степен на тревога.

Циклонът "Попеа", идващ от Северна Европа, си проправя път през страната и е на път да помете лятната гореща вълна, съобщи Евронюз.

Междувременно в някои части на Гърция продължават да бушуват горски пожари. Пожарът, който избухна на цикладския остров Андрос в събота, вероятно причинен от мълния, беше овладян до неделя, тъй като пожарникарите останаха в ключовите горещи точки като предпазна мярка поради силните ветрове, които духат в района.

Усилията за гасене на пожара са съсредоточени върху фронта край село Витали. На мястото на инцидента работеха 73 пожарникари с 18 пожарни коли, а два самолета и два хеликоптера оказваха помощ от въздуха.

С горещи и сухи лета южноевропейските държави са особено податливи на горски пожари Въпреки това служители на Европейския съюз обвиниха изменението на климата за нарастващата честота и интензивност на тези пожари, като отбелязаха, че 2022 г. е била втората най-лоша година за регистрирани щети от горски пожари след 2017 г.
БГНЕС