/ iStock/Getty Images
Тропическата буря "Хилари" наводни по принцип безводни райони в Мексико, а след това донесе със себе си порои и над Южна Калифорния - от крайбрежието до планините и пустините във вътрешната част на американския щат, предаде Асошиейтед прес.

Спасителните екипи извадиха няколко души от придошли реки. Милиони местни жители очакват нови наводнения и кални свлачища днес, независимо че бурята започва да отслабва.

Първо "Хилари" достигна вчера мексиканския полуостров Долна Калифорния, като връхлетя слабо неселен район на около 250 километра северно от град Енсенада. Един мъж се е удавил. След това бурята премина през осеяния с кални свлачища граничен град Тихуана, застрашавайки импровизираните убежища по хълмовете, непосредствено до границата със САЩ.

В очакване на бурята „Хилари“: Силен трус в Калифорния

"Хилари" - първата тропическа буря, която връхлита Южна Калифорния от 84 години - доведе до изливането на повече от половината над средното за годината количество вода в някои райони, в това число и в курортния град в пустинята Палм Спрингс, където снощи падна близо 7,6 см дъжд.

Националният метеорологичен център на американския щат Маями свали категорията на "Хилари" от ураган на посттропическа буря в ранната си сутрешна сводка, като в същото време предупреди, че днес се очакват "продължителни животозастраващи и концентрирани катастрофални наводнения" в отделни райони в югозападната част на САЩ. Предупрежденията за крайбрежните райони бяха отменени.

Метеоролозите предупредиха за опасност от внезапни наводнения в окръзите Лос Анджелис и Вентура, а екипите на противопожарните служби спасиха 13 души от вдигналата се до коляното вода в лагер за бездомници по поречието на покачващата се река Сан Диего.

Междувременно дъждовете и калните реки, влачещи боклуци, заляха някои пътища и хората масово оставяха автомобилите си насред водата. Аварийните екипи изпомпваха вода от спешното отделение на медицинския център "Айзенхауер" в град Ранчо Мираж.

Ръководството на единния училищен окръг на Лос Анджелис - втората училищна администрация в САЩ по обхват на периметъра, обяви, че отменя всички учебни занимания днес. Затварят и училищата в другите окръзи от региона. Днес и утре няма да има часове и в Сан Диего, където трябваше да започне учебната година.  
Иво Тасев, БТА