Евакуират чужденците от Египет, азербайджански дипломат бе убит в Кайро
Евакуират чужденците от Египет, азербайджански дипломат бе убит в Кайро / снимка: Reuters

Азербайджански дипломат е бил убит, предаде Франс прес, като се позова на говорител на министерството на външните работи на бившата съветска република. Мъжът, който работел като счетоводител в дипломатическото представителство, бил убит, докато се прибирал към къщи от работа. Според руската информационна агенция Интерфакс мъжът е починал от огнестрелна рана. След този случай президентът на Азербайджан Илхам Алиев нареди да бъдат изпратени самолети, за да бъдат евакуирани гражданите на страната, които се намират в Египет.

Най-малко 45 малки частни самолети са излетели от летището в Кайро, като повечето от тях са извели извън страната бизнесмени, дипломати и други представители на египетския елит, на фона на продължаващите шести ден масови протести срещу режима на президента Хосни Мубарак, съобщи ДПА.

Частните самолети излитаха от четвърти терминал на международното летище в Кайро, предназначен за частни полети. Твърди се, че освен египтяни, със самолетите страната са заминали граждани на арабски и западни държави.

Посолството на САЩ в Кайро обяви, че от 31 януари организира полети за евакуация на американските граждани, желаещи да напуснат Египет, съобщиха световните агенции. Преди това бе съобщено, че посолството приканва пребиваващите в Египет американци да напуснат страната възможно най-скоро.

От своя страна Турция е изпратила два самолета в Египет, за да евакуира намиращите се в страната турски граждани, съобщи Анадолската агенция. Според източници от турското посолство в Кайро, ако се наложи, евакуацията ще продължи няколко дни, посочва БТА.

Токио настоя пред Египет да окаже съдейства за връщането у дома на близо 500 японски туристи, които са блокирани на летището в Кайро заради демонстрациите в страната и анулирането на полетите на авиокомпанията Еджипт еър, предаде Франс прес. На среща с египетския посланик в Япония министърът на външните работи Сейджи Маехара е поискал Еджипт еър да възобнови полетите си до Япония и да осигури допълнителни услуги, за да навакса изоставането заради анулираните до момента полети. Японското външно министерство препоръча на гражданите на страната да отложат пътуванията си до Египет, припомня Франс прес.

Гръцките граждани в Египет са добре и повечето гръцки туристи там вече са се завърнали в Атина, съобщи агенция АНА-МПА, като се позовава на гръцкото посолство в Кайро. Посолството е поискало от полицията в Египет да опази от набези гръцките учреждения в Кайро и Александрия заради бунтовете в страната.

Десетки хиляди египтяни останаха по улиците на Кайро и други големи градове в страната след настъпването на обявения от президента комендантски час, който беше изтеглен по-рано - от 18 на 16 часа. Те продължиха да протестират срещу режима ма Мубарак при засилено военно присъствие.

Демонстрантите, повечето от които не са свързани с никоя партия или движение, продължиха да прииждат от покрайнините към централните части на градовете. Където имаше големи струпвания от хора, те бяха охранявани от танкове, но военните не направиха опити да спрат протестите.

Жителите на големите градове сформираха доброволчески отряди, за да защитят семействата и собствеността си от мародери. Грабежите по улиците породиха разделение сред египтяните, защото някои, обезпокоени за безопасността си, разкритикуваха протестиращите и поискаха да се сложи край на хаоса. Някои изразиха надежда, че полицията ще се върне, след като след кървавите сблъсъци в петък полицаите се изтеглиха от улиците, за да отстъпят място на армията.

По-голямата част от Египет достъпът до интернет беше спрян, а сателитната телевизия Ал Джазира беше принудена от правителството да затвори офиса си в Кайро. Излъчването на популярния арабски телевизионен канал е блокирано в някои части на страната, а западни журналисти съобщават, че им е било забранено да снимат протестите.

Докато политиците правят оценки на кризата в Египет, международни експерти твърдят, че външният свят трябва да действа изключително внимателно и да остави египтяните сами да решат своето бъдеще, предаде Асошиейтед прес.

Бившият мексикански президент Ернесто Седильо, който сега оглавява Йелския център за изследване на глобализацията, каза в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, че един от основните принципи на международното право е "да не се бъркаш във вътрешните работи на други страни", отбелязва БТА.

Лорд Марк Малок-Браун, бивш заместник-генерален секретар на ООН, а сега директор по глобалните въпроси в британската Еф Ти Ай консълтинг, заяви също в Давос, че в доклада си отпреди 10 години за развитието на арабския свят ООН е регистрирала значителни неравенства и липса на политическо пространство. "Това е изключителен момент за Египет", коментира Малок-Браун през последния ден на Световния икономически форум в Давос, съветвайки египтяните да решават как, кога и какви промени да направят.

Над 100 души бяха убити в Египет от началото във вторник на демонстрациите срещу режима на президента Мубарак, съобщиха медицински и полицейски източници.