Евакуирали Бъз Олдрин от Южния полюс заради височинна болест
Евакуирали Бъз Олдрин от Южния полюс заради височинна болест / Guliver/Getty Images

Бившият американски астронавт Едуин "Бъз" Олдрин е разкрил, че се е наложило да бъде евакуиран от Южния полюс по-рано през тази седмица, след като е започнал да страда от недостиг на въздух и да проявява признаци на височинна болест, съобщават АП и АФП.

Заради плътната ледена покривка на Антарктида Южният полюс се намира на 2835 м надморска височина.

Изявление, направено от Кристина Корп, мениджърката на 86-годишния Олдрин - вторият човек, стъпил на Луната след Нийл Армстронг, разкрива подробности около драматичното му антарктическо премеждие. От него става ясно, че бившият астронавт все още страда от белодробна конгестия. Бъз Олдрин се намира в болница в новозеландския град Крайстчърч, където е бил превозен със самолет, след като се е почувствал зле.

Бившият астронавт се възстановява, но лекарите му са препоръчали да остане в Нова Зеландия, докато не оздравее напълно, за да предприеме дългия обратен път към САЩ.

86-годишният Бъз Олдрин беше на туристическо посещение на Южния полюс заедно със сина си Андрю и мениджърката си Кристина Корп, организирано от компания "Уайт дезърт", когато здравословното му състояние се влоши и се наложи спешно да бъде евакуиран.

Източник: БТА